Amilyen kicsi koromra csak vissza tudok emlékezni, ez a leves mindig a kedvenceim kedvence volt. Bármikor bármennyit meg tudtam volna belőle enni, ha engedik. Ősi családi recept alapján készül, apai nagymamám hagyatéka. Már egészen korán megkóstoltatták velem, és hát azóta is nagy kedvenc, pedig azóta eltelt már több, mint 30 év.
Következzen a recept tehát:
Hozzávalók:
kb 25-30 dkg száraz bab
kb 25 dkg füstölt hús
1 db kis babérlevél
1,5 ek liszt
1 tejföl
fél liter tej
Elkészítés:
Ha olyan a bab, akkor 12 órával főzés előtt, ha puhább, akkor 1-2 órával főzés előtt beáztatom. Kb 2,5 liter vízben odateszem a húst főni, beleteszem a babérlevelet. Ha nagyon habzik, a habot leszedem. Sót ilyenkor nem teszünk bele, mert a füstölt hús sós, és könnyen elsózhatjuk a levest. 1-1,5 óra múlva, ha a hús puha, akkor hozzá teszem a babot. Együtt főzöm tovább, míg a bab is puha lesz. Amikor megpuhult, kiveszem a húst egy edénybe, és letakarom, hogy ne száradjon ki.
Habarást készítek, mégpedig úgy, hogy a lisztet bele teszem egy tálba, egy kevés tejjel simára keverem. Ezt hamarabb is elkészíthetem.
Miután kivettem a húst, a tejfölt gyors kavarás mellett beleteszem a babba, és addig kavarom, amíg sima nem lesz. Én ez úgy szoktam gyorsítani, hogy egy sűrű szűrővel kihalászom a darabokat, és fakanállal átpasszírozom a szűrőn. Így pár perc alatt sima a tejföl, nem marad csomós. Ezután ráöntöm a lisztes – tejes habarást és a maradék tejet. Összeforralom. Ekkor kóstolom, ha kell, sózom, de óvatosan mert a hústól később is sósabb lehet.
Készen is vagyunk! Jó étvágyat kívánok hozzá! Írjátok meg, hogy ízlett nektek!
0 comments:
Megjegyzés küldése